Werken in shiften is niet ongewoon in de chemische sector. Bij Borealis beginnen sommige werknemers nu eens om 7.00 of 8.00 uur, dan eens om 15.00 of 23.00 uur. De ene maakt de ‘switch’ al wat vlotter dan de andere, maar gelukkig zijn er tips bij de vleet om makkelijker te wennen aan het werken in ploegen. Volg even mee!

1. Kleine dutjes tellen ook

Om gezond te blijven, heb je minstens zes uur slaap nodig. Dat is niet altijd vanzelfsprekend als je in shiften werkt, maar je gelukkig mag je volgens artsen kleine dutjes wel meetellen. Een powernapje is aan te raden voor je aan een nachtshift begint, maar let wel op dat je niet korter of langer dan een halfuur dut. Aan minder slaap heb je niet veel, en met meer dommel je te diep in om uitgerust wakker te kunnen worden.

2. Bescherm je slaap

Niet iedereen heeft het geluk om elke nacht te slapen als een roos. Ben jij iemand die snel wakker wordt, ook al kun je nog lang blijven liggen? Weet dat je makkelijker doorslaapt in een verduisterde, koele slaapkamer. Zet je gsm op stil en draag desnoods oordopjes. Slaappillen neem je beter niet, want die brengen je bioritme – zeker als je in shiften werkt – algauw uit balans.

3. Een goed begin is het halve werk

Leg je werkkledij alvast klaar vóór je gaat slapen. Dat geeft je hersenen meer rust. Pak ook je eten al op voorhand in, zodat je tijdens je shift minder snel naar snoep grijpt.

4. Eet licht en gezond

Over snoep gesproken: gezonde voeding is niet alleen lief voor je darmen, maar helpt ook om door te slapen. Koffie en andere cafeïnedranken hoef je niet per se te vermijden voor of tijdens je shift, maar drink je laatste tas minstens vier uur voor je weer in bed kruipt.

5. Afwisseling

De meeste mensen hebben het tussen 2.00 en 5.00 uur ’s ochtends het moeilijkst om wakker te blijven. Probeer op dat moment een afwisselend takenpakket in te plannen en werk bij voorkeur in een groepsomgeving. Als je het geruis van computers en andere machines slaapverwekkend vindt, bieden oortjes en een leuke playlist uitkomst. Ga uiteraard wel na of de veiligheidsvoorschriften het toelaten.

6. Zonnebril

Fel licht maakt dat je moeilijker in slaap zult vallen. Als je na een nachtshift ‘s ochtends weer naar huis rijdt, is het dus geen slecht idee om een zonnebril te dragen. Vermijd ook beeldschermen vlak voor je gaat slapen.

Werken in shiften bij Borealis

Bij Borealis zijn het voornamelijk de procesoperatoren die in shiften werken. Om hen de nodige rust te geven, hanteren we zes shiften met afwisselend een dagweek. Wil je graag solliciteren voor een van onze vacatures, maar heb je vragen over het werken in ploegen? Neem gerust contact op!

Getriggerd door dit verhaal?
Ga zelf aan de slag bij Borealis!

Voor meer informatie over onze vacatures kan je terecht bij Charlotte Leyseele, Talent Acquisition Specialist Kallo (charlotte.leyseele@pontoonsolutions.com).

Soliciteer nu