Simulators zijn een uiterst efficiënt hulpmiddel om operators op te leiden. Dat stelde Borealis enkele jaren geleden al vast. En we zagen het onlangs nogmaals bevestigd, toen simulatortrainers en technische trainers van Borealis en NOVA Chemicals elkaar ontmoetten in Stenungsund, Zweden.
Ze wisselden er waardevolle informatie uit en praatten over de verschillende technieken voor zogenaamde ‘operator training simulators’. Dat belooft voor alle procesoperators die we nog volop zoeken om binnenkort bij onze nieuwe plant in Kallo aan de slag te gaan!

Belangrijke training

De mensen van NOVA Chemicals spraken met Borealis over hun ervaringen met simulatortraining op een site in Canada. Daar heeft de chemiereus minstens één simulator per plant. Voor nieuwe operators, die voor het eerst kennis maken met de gang van zaken in de fabriek, is regelmatig in de simulator stappen er dan ook een integraal onderdeel van de ploegentraining. En bij Borealis is het niet anders!

Cruciale beslissingen

Wat een operator zoal kan oefenen in een simulator? De opties zijn vrijwel eindeloos. Zo leren operators dankzij simulators bijvoorbeeld om razendsnel cruciale beslissingen te nemen in tijdkritieke omstandigheden zoals een plotse storing. Maar ook verbeteringen van het proceduremanagement en dagelijks, ‘gewoon’ gebruik van de simulator behoren tot de mogelijkheden. Het zal niet lang meer duren vooraleer de simulators er elke dag meedraaien, en dus niet meer alleen voor trainingsdoeleinden.

Veilig opstarten en afsluiten

Ook bij Borealis rusten we onze sites graag uit met trainingssimulators voor onze operators. Een ‘full-scale’ simulator dompelt de nieuwe operators helemaal onder in een nauwkeurig model van de fabriek en laat hen oefenen met een replica van het echte besturingssysteem en de controlekamerpanelen. Zo leren al onze operators veilig opstarten en afsluiten, cijfers wijzigen, processtoringen beheren, … en komen ze zelfstandig tot geavanceerde probleemoplossingen.

Stap jij binnenkort als operator in onze simulator?

Dehy 2, de nieuwe plant van Borealis in Kallo, is in volle opbouw en zal, net zoals onze andere plants, met een simulator worden uitgerust. Ben jij een procesoperator met een neus voor innovatie? Wil je graag meebouwen aan een van de grootste, modernste en meest energie-efficiënte installaties ter wereld? Solliciteer dan snel, en wie weet neem jij binnenkort plaats in onze nagelnieuwe simulator.

Lees ook: Werken bij Borealis: “Zo’n sfeer als hier, die kom je niet gauw tegen.”